2011. február 20., vasárnap

A Kockás Liliom.


......  avagy tudományos nevén   “ Fritillaria Meleagris ”. 



Legfőképpen azért szeretnék erről a növényről irni, mivelhogy Erdélyben már nagyon ritkán látni belőlük és igencsak kevés helyen, szinte már csak rezervációkban. Attól eltekintve, hogy védett növény már több mint 30 éve, mégis az emberek leszakitják nem tudván azt, hogy mennyire ritka kihaló félben levő gyöngyszem ez.

Túrázásaink során számtalan helyen észletük és tapasztaltuk, hogy Erdélyben és sajnos nem csak itt, a kirándulási kultúra nagyon sok személy számára hiányzik. Ezeknek a személyeknek még csak az alapvető temészetvédelmi és környezetbaráti alapismereteik sincsenek meg.

Sőt, merem állitani, hogy a vasárnapi kocakirándulók zöme (persze tisztelet a kivételnek) akik a szabadban töltik napukat, tüzet gyújtanak bárhol érik, förtelmes szemetet hagynak maguk után, rettenetes nagy zajt csapnak (sok esetben hangosabban szól a járgányból a zene mint a diszkóban) fittyet hányva a mellettük tartozkodó kirándulókra, meg még sorolhatnám ..

Persze mindezeket csak azért is szeretném papirra vetni (igaz, még sokat fogok foglalkozni evvel a témával), hogy majd azok a személyek akik ezt  cikket olvasni fogják, tegyenek afelől ugyan ugy mint én, hogy ha kimennek a természetbe, hadjanak maguk után tisztaságot, rendet és amennyiben tehetik, oktassanak másokat is efelől.

Visszatérve az április -májusban virágzó liliomhoz, egyesek szerint 7 napig, mások szerint pedig 13-14 napig virágzik amikor látni lehet érdekes kockázatukat. Ebböl máris következtethetsz, hogy nem egy mindennapi virágról van szó.
Söt, ennek a ritka szép virágnak a mintájára volt megalkotva Horvátország lobogója is, hisz ebben az országban több nemzeti parknak is egyik kiemelkedő rezidense. Mivelhogy tőosztással szaporodik, ezért a hideg hónapokat átteleli és több éven át is virágzik.

Erdélyben az egyik legnagyobb kockás liliommal boritott terület, ahol több száz virág is nyilik évente, Beszterce megyében található egy tölgyerdőben. Pontosabban Óvárhely faluban (románul Orheiul Bistritei) ami 9 km-re fekszik délkeletre Beszterce városától, falu ahol kockás liliom fesztivált is tartanak május hónapnak minden harmadik hetében.

 A képen látható virágokat a Tordai hasadékban kaptam lencsevégre és tanácsolom azoknak, akik tehetik, hogy a virágzási periódusban látogassanak el a fent emlitett helyekre, mert nem fogják megbánni ezt.

Nincsenek megjegyzések: