2011. május 22., vasárnap

Formula 1 – Spanyol nagydij 2011


Sebastian Vettel legyőzhetetlen, az idei szezon negyedik győzelmét szerezte meg a Május 22.-i Spanyol nagyfutamon, ami eddig majdnem 100%-os teljesitmény ugyanis csak egy nagydijon nem lett  győztes. Szép napsütésben de viszont eléggé nagy szélben zajlott le az idei szezon ötödik nagydija, ami balesetek nélkül, vezető poziciókért szóló érdekes direkt harcokban és sok jó  csapatstratégiával végződött. A kvalifikációkban a Red Bull csapat mindkét pilótája nyagyon jó köröket futott de Mark Webber bizonyult jobbnak és először ebben a szezonban rajtolhatott a „pole position”-ból, mig csapattársa csak a másodikról. Őket követve a harmadik helyről Hamilton, a negyedikről Alonso majd Button, Petrov, Rosberg és Massa jött a rajtrácson. Sebastian Vettelnek újból KERS problémái voltak a kvalifikációk során és a kvalifikációk utáni interjún panaszkodott is ezért. 


S.Vettel


A futam kezdésekor az első 10 kocsira lágykeverékű abroncs volt felszerelve, de végül az egész futamot a csapatok stratégiája és persze a boxutcában töltött kevés idő határozta meg és természetesem a világbajnok lelki uralma, önkontrollja és valljuk be a jó vezető stilusa is. Az utolsó jó néhány körben a második helyen végző Hamilton nem tudta kihasználni autójának tökéletes működését Vettellel ellentétben akinek hol működött hol nem a KERS rendszere és aki első lett újból a Catalunya-i nagydijon is. F. Alonsso nagyon ügyesen kezdte a futamot, ugyanis a negyedik helyről rajtolva már az első kanyarnál vezetett de viszont a futam közepétől semmi sem volt olyan ahogy szerette volna, a futam végére még le is körözték az élen levők. Massának is igen gyengének bizonyult a Spanyol futam, úgy gondolom kocsijának problémái voltak (ez majd a következő napokban kiderül) és a 61. körben ki is állt. 


L. Hamilton


Webber rajtjának elrontásával nemigazán tudott sokat mutatni és csak a negyedik pozicióban végzett. Harmadik helyen Button végzett aki véleményem szerint szép futamot csinált és döntő pillanat volt a 37. kőr amikor Alonsot is és Webbert is kielőzte. Michael Schumachernek is jó futama volt ugyanis a hatodik lett (10-ről rajtolt). Pontszerzők beérkezési sorrendben: S.Vettel -25, L.Hamilton -18, J.Button -15, M.Webber -12, F.Alonso -10, N.Rosberg -6, N.Heidfeld -4, S.Perez -2, és K. Kobayashi -1 pontal. A jövő héten újból Formula 1- es futam Monte Carlo-ban.



Az előző futamot ( a 4. törökországi nagydíjat) megtekintheted itt.


A 2011-es naptárt megnézheted itt.

Nincsenek megjegyzések: