2011. október 6., csütörtök

Szent István –torony


Nemrég Nagybányai tartozkodásunk alatt meglepődve tapasztaltuk, hogy ebben a középkori  Erdélyi városban  is a magyarok által épített, mára már műemléknek számító Szent István – tornyának ismertető feliratai kizárólag csak románul, esetleg angolul vannak feltüntetve. A város előljáróinak határozatai alapján olyan döntések születtek, miszerint Nagybánya legreprezentatív építészeti szimbólumának magyar nyelvű feliratát nem fontos megjelentetni. Emiatt úgy döntöttem, hogy oldalunkon ezt a "véletlen" hiányt bepótoljuk. Kezdetnek a torony mellé felállított ismertető táblának szövegét fordítanám magyarra:

Szent István-torony Nagybánya


-         1347-1376 között megépül a Szent István templom amely a középkori Erdély északnyugati részén  egyedi és egyben egyedüli olyan templom ami kéthajósan lett építve. Hozzávetőleges méretei a következők voltak: 50,6 m magas, 19 m széles, és 25 m hosszú hajó.

-         1387-ben a templom egy még nem teljesen befejezett stádiumban fel van avatva és meg van említve mint Szent István templom. 1446-ban a templom délnyugati oldalához hozzá lett toldva a harangláb. A torony építkezésének kezdete 1446-ban, Hunyadi János uralma alatt kezdődik, éspeddig az 1442-es Jalomicai csata győzelmének dicséretére. A munkálatok 1468-ban, Mátyás király uralma alatt fejeződnek be.

-        A XVI. század közepe fele egy nagy villám becsapodása miatt a torony meg a templom részlegesen  megsérül. 1559-1561- es évek között a tornyot újjáépítik. 1619-ben mindkét épületeten  nagyjavítást  végeznek, a torony kap egy új sisakot ami magas és éles, piramis alaku és amelynek alapja négyszögű.

-         A toronyra 1628-ban egy holdas órát szerelnek, majd 1647-ben a templomban meg a toronyban egy második tűzvész pusztít. 1769-ben egy másik pusztító tűz miatt mindkét épület nagyon megrongálódik. A toronyot 1770-ben építik újra amikor barokk stílusú verandás tetőszerkezettel fedik be.

-         Mivelhogy a rom állapotban levő templom javításai nagyon sokba kerültek volna a helyi hatóság úgy döntött, hogy lebontják.  1847-ben döntötték le puskapor segítségével: Egyedüli dolog ami megmaradt az a torony (toronyláb) volt. Egy új tűzvész pusztítja el a torony nagy részét 1869-ben, majd ennek újjáépítése csak 1898-1899-ben történik meg neogótikus stílusban, ahogyan ma is látható.  

Középkóri házak a régi főtéren, középen Szilágyi Erzsébet háza


Református templom Nagybánya


A középkori kiemelkedő építészeti stílusnak elbűvölő architektúrája a toronyból már több  száz éve sugalja magából a Gótika szépségét, ennek ellenére az útolsó restaurálás alatt (2005) senki sem javította vagy esetleg konzerválta volna  a kis szobrocskát a bejárat fölötti külső falon. Ez a diszítő elemecske amely ékesíti és még értékesebbé teszi a toronyot, nagyon sok művész szemszögéből nézve egy igen értékes alkotás. 

Lendvay Márton szinész szülőháza


Az Szent István-torony melletti ismertető táblán az alaprajz mellett fel van tüntetve 2 kép is amelyek közül az egyik a romokban fekvő templomot meg a tornyot ábrázolja. Véleményem szerint ezt azért fontos megemlíteni mert hibásan írták a táblára a festő nevét. Ugyanis Nagybánya önkormányzata és a város polgármesteri hivatala szerint Páp Zsigmond  rajza látható Szent István torony ismertető tábláján. 

Szentháromság plébániatemlom


Hunyadi János ház


Evangélikus-Lutheránus templom


Törökfalvy Papp Zsigmond rajza - Szent István templom 



Nincsenek megjegyzések: