2011. november 28., hétfő

Formula 1 - Brazil nagydíj 2011


Ezzen a hétvégén a Brazil nagydíj zárta a Formula 1 2011-es évadát. A Szombati időmérő edzéseket Sebastian Vettel nyerte meg immár a tízenötödik alkalommal és ezáltal sikerült megdöntenie Nigel Mansell rekordját (14 győzelem/szezon). Két másik érdekesség is volt az Interlagos pályán éspeddig az , hogy Felipe Massának a mai nagydíj a századik futama volt kariere során, míg a másik meg,  hogy Jenson Button overálja a magyar tervezésű Kalócsai motivummal volt diszitve. 

A rajt semmi komoly váltózást nem hozott a sorrenden, kivéve Rubens Barrichellot akinek az év lehető legrosszabbik startját láthattuk mert olyan rosszul beragadt, hogy hét versenyző előzte meg pár másodperc alatt.  A pole pozició ellenére nem sikerült a világbajnoknak újbol 2010-hez hasonlóan a Brazil nagydíjat megnyernie merthogy a 12. körben rádion közölték a pilótának,  azt a rossz hírt, hogy a sebességváltónál valami elromlott és emiatt a második fokozatban csak röviden váltsa. 








A futam kevésbé nyujtott látványos pillanatokat, egy–két érdekes előzésen kivül minden monoton volt és még a csapatok stratégiája szemszögéből nézve sem történt igazán semmi. Már a nagydíj elején B. Senna boxutca áthajtásos büntetést kapot hibája miatt merthogy a 10. körben a direkt párbajban miután Michael Schumacher megelőzte, háturol nekiment kocsijának és ezáltal a hétszeres világbajnok Mercedeszének gumidefektet okozott. Mire sikerült a német pilotának a gumicsere sajnos oly annyira visszaesett a 10. helyről, hogy gyakorlatilag még le is körözték az éllovasok. 


Lewis Hamilton kocsijának is a sebességváltója műszaki problémával küszködött és emiatt a brit pilóta kiesett, mint ahogy Timo Glock is, akinek a boxutcából való kijövetelénél a kocsijának a  hátsó kerekét nem rögzítették fel megfelelően és emiatt elgurult. Nagy valószínűséggel, ezt az incidenst komoly összeggel fogják majd büntetni mert egy igen veszélyes szitúációt láthattunk ami nagyon komoly balesetet is okozhatott volna. 







Az éllen pilótázó világbajnok átadtta helyét csapattársának Mark Webbernek aki a futam végéig élt evvel a lehetőséggel és így a 2011-es szezonban első alkalommal emelhette feje főlé a győztes helyezetért járó kupát. Második S.Vettel lett maj öt J. Button követte és a harmadik helyért kapott 15 pont bőven elegendő volt arra, hogy a világbajnoki második helyezetet megtarthassa.
















A 2012 –es Formula 1 naptárát megtekintheted ha ide kattintasz.




Nincsenek megjegyzések: