2012. március 31., szombat

Én ott lakom a Szamosnál .... a koszos Szamosnál!!

Szép város Kolozsvár ...

Szeretem amikor szülővárosomról szépeket írok de sajnos a következő sorokban  kényszerítve vagyok ezt mellőzni!

Én ott lakom a Szamosnál ... a koszos Szamosnál

Sokak szerint ez a kosz és ez a koszos  állapot ami városainkat, falvainkat és egész országunkat érinti  már olyan természetes, hogy gyakorlatilag nem is tudom e kis beírásommal valamit is változtatni fogok vagy, hogy el fogom érni az elvárt eredményt?! Nem csoda, hogy semmi sem működik országunkban, az autópályák a Bermuda háromszöghöz hasonlóan mindent elnyelnek többek között horribilis összegeket is. De a szomorú tény az, hogy mindez már több mint 15 éve jelen van napjaikban, és az elkészült autópályák jóformán még csak jelen sincsenek. 


A szőke haboknál ...

Hogy nagyobb városaink többségében a levegő szennyezése jóval nagyobb a megengedett határoknál, hogy olykor a szmog teljes mértékben ellepi a várost, hogy az úttest szélére parkolt frissen mosott  csillogó gépjármű két nap alatt újból olyan poros, hogy törik meg a szíved ha csak a szélvédőjét probálod leporolni, nem beszélve arról, hogy a finom porszemcskék a csillogó rétegelt festék egyik legnagyobb ellensége.

Szennyezett víz és a koszos Szamos part

Hogy a szelektív hulladékgyűjtés még csak gyermekcipőben jár és nem utolsó sorban, hogy a Kolozsvárt átszelő folyó olyan koszos és szennyezett, hogy az ember egyszerűen megcsömöről mellette sétálva. 

Segítség !!!


Klasz nagy pelyhű havazás útán sétára hívtam  kisfiam,  arra gondolva, hogy a Szamos parton kellemesen eltöltünk egy pár órát. Hógolyózástól és a játszástól kissé elfáradva  úgy határoztuk, hogy lefényképezzük a Szamos vizén levő sirályokat.

Piszkos Szamos

Igaz ez meg is történt, csakhogy fotózás közben a sirályokról elterelődőtt a figyelmem. Tekintetem egy úszó piszkos rongyba tekert petpalackon  (pillepalack) akadt meg és attól a pillanattól az addig kellemesen eltöltött idő villámszerűen befejeződött. Lesétálva a folyó partjára elöntött a dűh és az indulat. A Szamos vize piszkos, zsíros, a medrét körülvevő környezetből meg  dult a kosz és a mocsok.  


Sirályok


Meglepődve tapasztaltam, hogy bárhova is néztem midenhol csak szemét úszkált a csillogó vízen, vagy ha nem úszkált akkor fent volt akadva egy egy kőre mint egy csúnyán díszitett karácsonyfa.

Szennyezett folyó (Szamos) Kolozsvár

Mivelhogy ma a Föld órája  van, annál inkább foglalkoztat ez az ügy, már több civilizált ország komoly stratégiákkal áll elő, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban csökkentsék a Földanya szenyezését, hibrid autók működtetésétől (nálunk még 0,1%-ot sem ért el ez a segmens) kezdve az alternatív energia egyre gyakoribb alkalmazásáig, beleértve a passzív és aktíházak építését is ahol már komoly segítségeket nyújtanak  mindenki számára.

Folytatódik ... 

Nincsenek megjegyzések: