2012. október 28., vasárnap

Torockó



Torockó központja a Székelykőről (1129 méter)-madártávlat

Tudom, e településről már számtalan beszámoló, leírás, építészeti elemzés, néprajzi és népművészeti kutatás, túra leírás, „ vaskenyéri”  bányászati feltárás  írodott  meg, került vászonra az évszázadok során, de ettől eltekintve ezt most én is meg kell, hogy tegyem (újból). 


Az egykori híres Toroczkai vár romjai a Székelykőről

Az év elején blogomon egy nagyon szép téli kirándulásról írtam le gondolataimat,  bemutatva e nagyvilágnak Várfalváról induló túránk mellett  Kolozsvártól délre  (Erdélyi középhegység keleti részén) elhelyezkedő impozáns, fehér hótakaróval borított Székelykővet és környékét (A hóra vidd a gondodat... a hóra, avagy a Székelykő túra télen). 

A három lépcsős vajor Torockó központjában

Torockói vízmalom (az alsó)

Az Ordaskő lábánál fekvő csendes kis falu (a nagy árok tetejéről)

Torockószentgyörgy a Syékelykőről

Nyilvánvaló, hogy ennek az igen szép kis településnek nagy múltja van amiről szerintem szüntelen fognak tereferélni. Nagyon remélem, hogy úgy mint eddig, ezt követően is írhatunk, olvashatunk meg természetesen trécselhetünk gond nélkül a legnyugatibb székely végvárról”.  No meg e végvárnak az utcáin, az egyedi stílusban épült (népi építészet) házaiban, templomában, iskolájában  vagy esetleg valamelyik kedves kis pincéjében (például egy jó helybéli bor mellett) időtlen időkig!

Vakolatdíszes (borivók) oromzat 

Azok akik esetleg nem tudják, meg szeretném említeni, hogy minden kedves „világjáró” aki idelátogat és megmássza a Székelykő mészkőszikláit és gerincén feljut a keresztig meg természetesen a millenáris kőig, az nyugodt lélekkel, teljesen feltöltödve lemehet a „Forrás Borozó”-hoz.  A borpince gazdája névre szoló okíratot állít ki minden dobogó szívnek, elsősorban azért mert a nagyárkot megmászó, vagy a más helyről feljutó túrázó köteléket köt nemcsak önmagával hanem Torockóval is és a nemzettel is.

Torockó és az 1249 m. magass Ordaskő teljes pompájában


(Folytatódik!)

2012. október 1., hétfő

Áprily Lajos - Őszi tükör


A bükkösnek már rozsdafoltja van,
rozsdállik már a fű a réteken.
Nézem az őszi tükörben magam:
jaj, csupa rozsdafolt az életem.