2013. január 3., csütörtök

Smaragdzöld lett a 2013-as év hivatalos színe.



Ebben az évben a zöld szín fogja überelni a nagyvilágot meg a divatot, ugyanis a Pantone cég a Smaragd (Emerald)  színt válaszotta ki 2013—as év hivatalos színének. Ez a szín legfőképpen a Smaragd drágakő egyedi, téveszthetetlen színének és egyben értékének köszönheti népszerűségét, de nyilvánvaló, hogy a természetben is nagyon sok helyen jelen van ahol egyensúlyt és harmóniát sugalva magából kápráztatja a szemet. A Smaragd a Berill csoport legnemesebb tagja. Szimbolika szempontjából ez a zöld szín a szabadság, a bölcsesség és a reménység jelképe.

Smaragdzöld by ArtDelineo

Több divattervező szerint pedig az elegancia meg a szépség színe amely pozítivan javítja a jólét értelmét. A középkorban ez az idegeket erösítő zöld szín sok császár kedvelt színe (bársony, selyem) volt, emiatt még császárzöld név alatt is említik. Az „Emerald green” árnyalat kódja Pantone szerint: 17-5641TCX. Tavalyi év színéhez, a Tangeine Tangohóz viszonyítva ami gyakorlatilag inkább egy nőies szín volt,  az idei smaragdzöld sokkal elönyösebb ami a férfi divatot illeti. Belső dizájn szempontjából pedig igen klassz, ötletes lakberendezési diszítést végezhetünk bármely otthonban.

A görög nyelvből átvett szó (Smáragdos) „drágakő-vet jelent. A világ egyik legnagyobb smaragdját (5 cm) a Dél-Amerikai Kolumbia államban fedezték fel (1967), a Gachala település melletti bányában. Súlya 172 gramm és a maga 856 karátjával egyben a Föld egyik legdrágább smaragd drágaköve amelyenek neve „Gachala Emerald”. Ez a Kolumbiai smaragd 2001-ig uralta a „legdrágább” titulust, amikoris Braziliában egy 381 kilogrammos smaragdra leltek amelynek értéke állítólag megközelíti a 400 millió dollárt.

Emerald by Pantone

Már a középkorban is például a smaragd kristály egyenrangú volt a gyémánttal, ígyhát nemhiába még a mai napig is egy igen értékes drágakő. A domináló zöld szín mellett ebben az évben is meghatároztak kilenc másik színpalettát ami az idei trendet fogja dominálni, olyan patetták mint: Connoisseur, Rugged Individuals, Sojourn, Surface Treatments, Glamour, stb …  Ez a kilenc paletta több mint nyolcvan színárnyalatot foglal magába amiből a divattervezők választhatnak majd álmuk és termékeik valóra váltására. Hát igen, bő választék a színek világában az idén is, emiatt is kiváncsian várom  az idei trend meghatározó eseményeit. Ha kedveled az év színét vagy a smaragd drágakővet, ékszereket, nyugodtan megírhatod véleményed.






Nincsenek megjegyzések: