2014. május 28., szerda

Ez nem csak egy temető, hanem …

... az a hely ahol az „érdek ütkozik a kultúrával!”

Egy olyan eseményről szeretnék beszámolni a következő sorokban amely látszólag nem sok személyt érdekelt. Május 15-17.-e között „A mulandóság emlékkövei – A történelmi temetők örökségi értékeinek megőrzése” – címmel nemzetkőzi szemináriumot rendeztek Kolozsvárott,  a János Zsigmond Unitárius Kollégium valamennyi szép termében.

The Házsongárd cemetery - Cyber book
 (Virtuális könyv ... de majd egyszer...)

A konferencia főszevezője a magyarországi  „Teleki László alapítvány” volt, aki közösen a kolozsvári Házsongárd alapítványal” igen színvonalas és egyben nagyon érdekes három napos rendezvénysorozatnak voltak a házigazdái. 



A Házsongárdi temető főbejáratánál

Valójában engem is meglepett, az érdeklődők alacson létszáma, ugyanis egy előadáson sem volt több mint 50 résztvevő. Az alacson részvételnek az okát csak a szeminárium végén tudtam meg igazán amikor a „Kérdések és válaszok” beszélgetés alatt Gergely Istvánné Tökés Erzsébet a Házsongárd alapítvány igazgatója és egyben e rendezvény társszervezője megprobálta indokolni (idézem szavait): 


Gergely Istvánné Tökés Erzsébet - igazgatónő (jobb oldal)

„Azt hittük telt ház lesz, de sajnos négy rendezvény egymásra tevődött. Kézbesítettem a meghívókat, mindenűvé elmentem, sajtóban közöltük, román/magyar sajtóban de sajnos ennyi lett. Akit igazán érdekelt az itt volt!”

A Teleki László alapitvány stábja (bal oldal)

A szeminárium befejezése után úgy a sajtó mint a különféle hírpotálok említést tettek egy pár szóban az eseményről:  hogy a város polgármestere nyitótta meg a szemináriumot, hogy az RMDSZ elnőke is felszóllalt, hogy védni kéne a történelmi temetőt, hogy ez - hogy az... Kis hírnek jó, hasznos infórmációk de valójában ez nem elég.

Jóskia - kripta a Házsongárdi temetőben

Az esemény fontosságát nézve úgy gondolom, hogy ezek a kis hírek igen felületesek! Ezért is blogom (az ArtDelineo) egy kicsit kibővíti a konferencia alatt halottakat és a következőkben nagyító alá teszi azt a temetőt ahol 2012-től (az RMDSZ-nek köszönhetően) kezdődően 397 sírhely  lett műemlékké nyilvánítva. 


Dr. Gaal György beszámolója a Jósika - kriptában

Na, de kezdjem az elejétől!


A mulandóság emlékkövei - nemzetközi konferencia, Kolozsvár 2014 
(Julia Bolton Holloway-president, Aureo Anello Association-Florence, Italy)

Létezik Európában egy nemzetközi egyesület amelynek neve: ASSOCIATION OF SIGNIFICANT CEMETERIES IN EUROPE (A.S.C.E) aki minden évben tudományos konferenciát tart Európa területén levő valamennyi fontos, történeti temetők örökségi értékeinek megőrzése/megvédése érdekében. Igyhát 2014-ben ez a szimpózium a „Teleki László alapítványnak” köszönhetően Kolozsváron került megrendezésre.

Emil Racoviță biologus, szpeológus sírhelye 

Május 15.-én, 16.00 órai kezdettel nyílt meg a konferencia a Kolozsvár panteonjában, ahol a Házsongárdi temető szakmai bemutatására került sor. Gergely Erzsébet igazgatónő legfontosabb partnere a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnőke dr. Gaal György vezette  a vendégeket és mutatta be a Házsongárd legfontosabb sírjait/sírboltjait/műemlékeit.

A Házsongárdi temető legszebb Barokk műemléke (a hátsó)

A temető bemutatása egészen profi módon zajlott, ugyanis hordozható fülhalgatós készülékek segítségével román és angol nyelvre élő tolmácsolásban (szinkrontolmácsolás) részesült minden vendég aki nem értette a magyar beszédet. Annak ellenére, hogy szakmai téren kissé kivülálló vagyok azt mégis megszeretném említeni, hogy a digitális fotógráfiának köszönhetően már több mint tíz éve fotózok a Házsogárdi temetőben és ez idő alatt valójában sok sír szemmel látható váltózásokon ment át.

A bethleni Bethlen kriptában

A magyar érdekű régi sírok, sírboltok a rossz törvényeknek köszönhetően (és nem csak!) az évek során fantasztikus vandálizmusnak/rongálásnak lettek kitéve!  Ezt nagyon sok képem is bizonyítja, amit remélhetőleg hamarosan a nagy közönség is látni fog .

Funeral statue of Count Mária Rhédey - wall art by ArtDelineo

Blogom fennállásának negyedik évében azért is tartom fontosnak A Mulandóság Emlékkövei-A Házsongárdi temető 429 éve című szeminárium részletesebb bemutatását mert olyan kriptákban járhattam és olyan dolgokat láthattam a Házsongárdi temetőben amelyek nem csak nekem fontosak, nem csak egy Kolozsvárinak fontos hanem magának a magyarság történelemnek is igen fontos, Erdély történelmének és nem utolsó sorban a román történelemnek is!

Bánffy Miklós sírja előtt dr. Gaal György ismerteti a történelmet


Értékek amelyeket nem szabad hagyni elveszni!!

Folytatódik!

Nincsenek megjegyzések: